Hvad er Heilpraktik ?

Heilpraktik er behandling med blandt andet urter, vitaminer, mineraler og homøopatiske lægemidler. I behandlingen kan der også indgå andre komplementære behandlingsformer som akupunktur, zoneterapi og massage. En heilpraktiker er naturmediciner efter klassisk europæisk tradition og behandler hele mennesket, ikke kun sygdommen, med en bred vifte af analyse- og behandlingsmetoder.

 

Heilpraktik kommer af det tyske ord ”heilen”, som betyder at helbrede, og er oprindelig en tysk behandlingsform. Tankegangen i heilpraktik er, at kroppen i stor udstrækning kan helbrede sig selv. Når kroppen udsættes for små belastninger som fx manglende søvn, periodevis ”forkert” mad, almindelige infektioner og forbigående travlhed, ”regulerer” kroppen sine kemiske processer. På den måde holder kroppen sin ligevægt, den såkaldte homøostase, for at undgå dybere og alvorligere sygdomme.

 

Regulationsterapi
Når kroppen udsættes for større belastninger, end den selv kan bekæmpe, bliver du syg. Heilpraktik fokuserer derfor på at styrke kroppens evne til at ”regulere” sig selv, hvorfor behandlingen kaldes ”regulationsterapi”. Regulationsterapien har til formål at stimulere kroppen, så kroppen afgifter hurtigere, end den forgiftes. Kroppens selvregulerende kræfter aktiveres, og kroppen er i stand til at klare belastningerne.

 

Heilpraktikere standser belastninger på kroppen ved:

  • at fjerne belastende næringsstoffer og kunstige tilsætningsstoffer.
  • at reducere eller ophøre med indtagelse af stimuli, som fx nikotin, kaffe og alkohol.
  • at kroppen får tilstrækkelig søvn, motion, lys og frisk luft.

 

Heilpraktikere kan aktivere og forstærke kroppens evne til at regulere sig selv med:

  • tilpasset og nærende kost
  • vitaminer og mineraler
  • urteteer
  • homøopatiske midler

motion, frisk luft, lys og rigelig væskeindtagelse.


 

Hvad kan heilpraktik bruges til?

Du kan bruge heilpraktik mod en lang række sygdomme, fx:

  • gigtlidelser
  • problemer i bevægeapparatet
  • fordøjelsesproblemer
  • allergier.

Du kan også bruge heilpraktik forebyggende.

Heilpraktik i praksis

Al sygdomsbehandling kræver, at man ved, hvad sygdommens egentlige årsag er, og du starter derfor din behandling med en grundig samtale med heilpraktikeren. Her taler I om dine egne erfaringer, om dine symptomer, og I gennemgår din sygdomshistorie. Ved at lytte til dig og foretage de nødvendige undersøgelser finder din heilpraktiker årsagerne til din sygdom. Undersøgelserne kan fx være irisanalyse, måling af blodtryk, posturologisk eller kinesiologisk måling og/eller ansigtsdiagnose.

Behandlingerne kan være forskellige fra behandler til behandler og fra patient til patient. Der kan være tale om fx homøopatisk medicin, zoneterapi, øreakupunktur, kost- og livsstilsvejledning og massage. 

Hvor mange behandlinger du skal have, afhænger af, hvor længe du har haft de symptomer, som du gerne vil behandles for.

Tilskud

Nogle sundhedsforsikringer giver tilskud til heilpraktik udført af en RAB godkendt behandler. Kontakt din sundhedsforsikring for at høre om du kan få tilskud til din behandling.

Kilder

Srab.dk og Dansk heilpraktikerforening.dk

Behandlere
Behandlinger
Behandlere

Hormonterapeuterne

Phytoterapi la la-circle-thin orange Heilpraktik la la-circle-thin orange Ernæringsterapi la la-circle-thin orange